Superfoods, hot or not?

Iedereen kent ze wel, de gojibessen en het chiazaad, een aantal jaar geleden zijn deze zogenaamde ‘Superfoods’ op de markt gekomen. Ze zijn razend populair onder ‘fitgirls’ en ‘foodies’ en worden dan ook regelmatig gespot op Instagram en andere social media kanalen. De zaden, noten en bessen zijn behoorlijk duur, maar ondanks dat toch ongekend populair, iedereen lijkt in de werking te geloven. Maar wat doen deze superfoods nou eigenlijk en zijn ze wel echt zo goed als iedereen denkt?

Ervaringsdeskundige Annemieke de Kroon is erg positief over superfoods: “Ik ben er ontzettend blij mee dat er superfoods beschikbaar zijn. Zelf heb ik een aantal jaren geleden te maken gehad met burn-outklachten, die voortkwamen uit de combinatie van een drukke baan en darmklachten. Ik ben toen op internet een hele zoektocht begonnen naar welke dingen ik kon veranderen in mijn voedingspatroon. In de reis naar een ander soort levensstijl en nieuwe gezonde gewoontes begon ik ook met het toepassen van superfoods. Sindsdien gaat er geen dag meer voorbij dat ik geen superfoods gebruik. Het is echt een waardevolle aanvulling geweest op mijn nieuwe voedingspatroon waardoor mijn darmen zijn hersteld, mijn immuunsysteem weer sterk is en ik heerlijk in mijn vel zit” Is dit slechts een mooi voorbeeld van het placebo effect of werken de superfoods echt?

Superfoods zouden goede voedingsstoffen en antioxidanten bevatten, hiermee kunnen ze: ‘het libido verhogen, hart- en vaatziekten voorkomen, helpen met afvallen of depressies en huidveroudering voorkomen of verminderen.’(Voedingscentrum, z.d.) Dit is echter nog niet helemaal wetenschappelijk bewezen, zo is bijvoorbeeld het voedingscentrum van mening dat superfoods helemaal niet bestaan: ‘Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft.’(Voedingscentrum, z.d.) De term ‘Superfood’ wordt ook nog niet opgenomen in de warenwet, dit betekent dat in principe iedereen mag claimen dat hij/zij superfoods verkoopt en dit gewoon op de verpakking mag zetten.

 

Doordat de term superfoods niet in de wet is opgenomen denken bepaalde onderzoekers dat de superfoods slechts een marketing stunt zijn. Zo zegt hoogleraar voedingsleer Martijn Katan: “Superfood staat gelijk aan superwinst”, dat blijkt wel aangezien 23% van de Nederlands een soort superfood in huis blijkg te hebben. Katan denkt dat de superfoods zo aanslaan door het grote placebo effect van de voedingsmiddelen, mensen geloven dat iets werkt en vervolgens gaat het ook echt werken voor hen.

 

Uiteraard zijn superfoods niet slecht om te eten, ze voegen immers voedingsstoffen toe aan bepaalde maaltijden. Ze moeten echter geen vervanging worden van de maaltijd, het is vooral belangrijk om gevarieerd te blijven eten.

Bronnen:

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/superfoods.aspx

http://foodness.nl/de-zin-en-onzin-van-superfoods/

Lekker Weten, magazine voor een biologische leefstijl. 2015

http://www.olijftak.com/column_105.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s